Røgsuger til pejse og brændeovne

Med exodrafts røgsugersystem har du altid kontrol over trækket i skorstenen uanset vejr og vind eller andre faktorer, der påvirker det naturlige træk.

Det er skorstenens funktion, dels at bortskaffe røgen og dels at skaffe ilt til en effektiv forbrænding. I ideelle tilfælde sker det ved naturligt træk, men både skorstenen selv og en række udefra kommende faktorer påvirker det naturlige træk og dermed skorstenens effektivitet.

Med et røgsugersystem fra exodraft får du kontrol over trækket i skorstenen. Røgsugeren monteres på toppen af skorstenen og skaber et undertryk, som sikrer, at røggasserne trækkes op gennem skorstenen, i stedet for ud i stuen. Ved hjælp af den tilhørende styring, kan du regulere trækket i skorstenen efter behov, så du kan nyde ilden i pejsen eller i brændeovnen uden gener.

exodrafts røgsugersystem til enkeltstående pejse og brændeovne består af en røgsuger af typen RS eller RSV med aksialvinge samt tilhørende styring og tilbehør.

Med exodrafts røgsugersystem er det muligt at opretholde det nødvendige skorstenstræk uafhængigt af skorstensdimensionen og antal ildsteder, der er tilsluttet.

Røgsugermontage

Røgsugeren monteres på toppen af skorstenen. Den leveres som standard med justerbare vinkelben, panserslange, sikkerhedswire samt mineraluldsplade for vibrationsfri drift. Ved montage på muret skorsten Vinkelbenene monteres i sporene på undersiden af røgsugeren. Ved færdig montage skal benene være 2-4 mm fra indersiden af skorstenen, så der ikke overføres vibrationer. Mineraluldspladen lægges med alufolien opad, der skæres hul svarende til skorstenens lysning og røgsugeren placeres ovenpå.

Ved montage på stålskorsten

Hvis røgsugeren skal monteres på en stålskorsten bruges flange og svingningsdæmpere i stedet for vinkelben (flangen skal bestilles separat). Mineraluldsmåtten placeres på flangen med alufolien opad, og der skæres hul i mineraluldsmåtten svarende til skorstenens lysning. For at gøre plads til svingningsdæmperne skæres hjørnerne af mineraluldsmåtten. Flangen monteres på røgsugeren ved hjælp af de medleverede svingningsdæmpere og det hele placeres ovenpå skorstenen.

Tilslutning af røgsugeren

Sikkerhedswiren monteres på skorstenen og fastlåses til røgsugeren. Sikkerhedsafbryderen (medfølger ikke som standard) monteres på skorstenen og el-tilsluttes. NB! Hvis skorstenen har været anvendt med dårligt eller manglende træk i længere tid, bør skorstenen fejes, inden røgsugeren tændes, så en skorstensbrand forhindres.

I visse tilfælde stilles der specielle arkitektoniske krav til skorstenen. Det er muligt at gøre røgsugeren næsten ’usynlig’ i sådanne tilfælde ved at indbygge og derved skjule den i toppen af skorstenen. exodraft står gerne til rådighed med rådgivning om, hvordan dette kan gøres.

Service og vedligeholdelse

Service og rensning af røgsugeren foretages efter behov (dog minimum 1 gang årligt) afhængig af brændselstype. Når røgsugeren er åben, rengøres den nemt samtidig med fejning af skorstenen.

Røgsugeren skal altid være i drift, når ildstedet anvendes. Brandskade er ikke dækket af exodrafts garanti. exodraft giver 2 års fabriksgaranti og 6 måneders fuld returret.