Når du bliver husejer
Det er uden tvivl dejligt at blive husejer. Det giver en stor frihed, men også et stort ansvar. Et hus skal nemlig vedligeholdes, og gerne inden skaderne bliver store og uoverskuelige. Dertil kommer, at det selvfølgelig også er at foretrække selv at bestemme og planlægge, hvornår der for eksempel skal laves tag, end at det pludselig skal gøres akut. Derfor er det en god idé at gennemgå huset, for at lave en plan over, hvad der bør prioriteres, sådan at du hele tiden forebygger mere omfattende arbejde. Lav en total gennemgang af boligen, så du ved, hvad du har med at gøre.
Undersøg taget, så du ved, hvornår du skal gøre noget ved det
Et godt sted at starte med at kigge er taget. Tag holder ikke evigt, og det er ekstremt udsat for vind og vejr. Derfor er det godt at kende til tagets tilstand, så du ved, hvor lang tid der går, før du bør sætte ind med renovering eller en udskiftning af taget.
Hvis der er udsigt til en udskiftning, så er det rart at have mulighed for at spare op, så du kan vælge præcis den type tag, som du ønsker dig.
Hvordan ser det ud med fundamentet?
Et andet sted, du bør tjekke tilstanden på, er selve husets fundament. Er der drænet omkring huset, eller vil det være fornuftigt at få det gjort for at undgå mulige vandskader? Der findes flere muligheder for at dræne og lede vandet væk fra bygningen. Få eventuelt en fagperson til at vurdere, hvad der bør gøres i din situation. Det er så ærgerligt at stå med vandskader, især hvis de føre sætningsskader med sig, da det er omfattende at rette op på. Sæt derfor også fundamentet på din vedligeholdelsesplan.
Vinduer, døre og andet træværk skal plejes
Det er flot med træ, men træ kræver vedligeholdelse, for at forlænge holdbarheden. Udendørs træværk skal gerne males med træbehandling minimum hvert andet år. Derfor skal det med på din vedligeholdelsesplan som et tilbagevendende punkt.
Når træværket er slidt op, og skal skiftes ud, så kan det være en mulighed at vælge et andet vedligeholdelsesfrit materiale, hvis du ikke ønsker at bruge tid på træbeskyttelse gang på gang. Dog er alternativerne til træ, ikke helt lige så charmerende som rigtigt træ, men til gengæld meget nemt.
Få hjælp til at lave en god vedligeholdelsesplan
Hvis du ikke selv er videre kyndig i byggeri og håndværk, så kan det godt betale sig at få hjælp til at lave en plan for vedligehold af boligen. Så kan fagfolk fortælle dig, hvordan du bør prioritere projekterne i dit hus. Vedkommende kan også hjælpe dig med, hvilke slags håndværkere, som du skal have fat på, hvis du ikke kan udføre arbejdet selv.
En vedligeholdelsesplan er en god strategi, da den giver dig en liste med punkter, som er konkret og nem at forholde sig til. Det kan også give dig en idé om, hvilket budget, som du skal afsætte til de forskellige gøremål.