Kuren mod alkoholmisbrug

Der er mange mennesker, der i løbet af deres liv vil opleve at have et usundt forhold til alkohol. Hvis man når til et punkt, hvor man simpelthen ikke kan styre sit forbrug af alkohol selv, kan antabus være en god løsning.

 

Hvad betyder antabus?

Ordet antabus er et sammensat ord. Det er de latinske ord anti og abusus, der tilsammen danner ordet antabus. Anti betyder mod og abusus betyder misbrug. Sammensat betyder anti og absus altså mod misbrug. Når man taler om misbrug, menes der at man bruger noget på en uhensigtsmæssig og usund måde. Mange mennesker er jo brugere af alkohol, men ikke alle er misbrugere. Hvis man er misbruger bruger man alkohol til at erstatte noget andet, udfylde en tomhed eller i afmagt. Hvis man er misbruger af alkohol er der stor risiko for at man kan miste kontrollen over sit forbrug, og det kan ende med at det bliver en meget stor hæmsko for én i sin tilværelse.

 

Hvad indeholder antabus?

Antabus er et lægemiddel, som indeholder et helt bestemt stof. Dette stof hedder disulfiram. Dette stof har en evne, der er meget gavnlig i bekæmpelsen af alkoholmisbrug, fordi det er et stof, der går ind og forhindrer nedbrydningen af alkohol i leveren. Det betyder, at koncentrationen af acetaldehyd i blodet vil stige meget, hvis man indtager dette stof på samme tid med at man indtager alkohol. Acetaldehyd er det, vi i folkemunde kender som tømmermænd. Det er altså det ubehag, man tit og ofte føler i kroppen efter at man har drukket alkohol. Dette ubehag kan komme i form af hovedpine, træthed, sitren i kroppen på grund af hurtigere puls, kvalme og opkast.

Når man tager antabus får man det altså endnu dårligere af at drikke alkohol, end hvis man ikke tog det. Antabus går nemlig ind og forstærker alle de bivirkninger alkohol i forvejen har på kroppen. Meningen er så, at misbrugeren vil lade være med at drikke, fordi vedkommende ved, at der vil komme meget ubehagelige konsekvenser af det.

 

Hvem kan tage antabus?

Alle kan i princippet begynde at tage antabuspiller. Det er dog meget vigtigt, at man sørger for at sætte sig ind i, hvad det indebærer. For en god, uddybet og grundig gennemgang af alt, der er værd at vide om antabus, besøg ALFA Københavns hjemmeside om antabus.

Udover at sætte sig godt ind i antabus og dens virkninger er det meget vigtigt, at man taler med sin læge om, at man begynder på antabus. Dette er fordi antabus stoffet vil reagere aktivt med alle de andre former for medicin, man eventuelt kan være på. Derfor er det væsentligt for ens læge at vide, om man tager antabus, så han eller hun kan sikre sig, at det kan fungere sammen med ens andre medikamenter.

 

Hvordan foregår behandlingen?

Hvis man ender med at beslutte sig for at begynde på antabus, og ens læge kan stå inde for det, vil man få ordineret antabus.
Til at starte med i behandlingen vil man skulle tage 800 mg antabus. Dette gælder for de første to eller tre dage. Herefter vil mængden blive ændret til 200 mg hver dag eller 400-800 mg to gange hver uge. Hvordan og hvornår og hvor ofte man tager antabus afhænger af, hvordan ens krop tager imod det og hvordan det overordnet set fungerer for en. Antabus stoffet har en lang halveringstid, og derfor er det meget vigtigt, at man ikke indtager nogen som helst former for alkohol i mellem en og to uger efter behandlingen er begyndt. Hvis man ikke overholder dette, kan antabus stoffet ikke virke optimalt og det kan gå galt.