Skader dit hjem dig? Få en radontest

Radon er en af de ting, som vi alle har hørt om, men som mange af os er lidt i tvivl om, hvad egentlig er. Hvad vi først og fremmest ved er, at radon ikke er gavnligt. Tværtimod er det noget, som man helst vil undgå.

Desværre er det samtidig sådan, at radon findes i en del danske hjem. Det er der bare rigtig mange danskere, som aldrig opdager, og som derfor hver dag bliver udsat for skadelig stråling fra radon, uden at de ved det.

Hvad er radon

Radon er en form for gas, som kan trænge op fra undergrunden. Det er derfor, at den mange steder også bliver kaldt for jordstråling. Er vilkårene til det, kan radon gå igennem sprækker i huset og påvirke beboerne. Her sætter isotoperne fra radon sig i lungerne.

På sig kan det være rigtig skadeligt med radonstråling, for de skadelige partikler kan give kræft. Problemet med radon er blot, at man ikke kan se det med det blotte øje og ej heller lugte det. Derfor kræver det en proaktiv indsats at komme af med radon i sit hjem.

Radon i dit hjem? Sådan tjekker du

Normalt er det selvfølgelig aldrig en god ting at være paranoid, men lige når det kommer til radon, så kan det faktisk være nødvendigt. Man ved nemlig ikke, at man har været udsat for radon, før det er for sent.

Tit kan man orientere sig ud fra såkaldte radonkort, som blotlægger koncentrationen af radon i det område, som ens hus ligger i. Problemet med disse kort er desværre, at de tit er forældede og påvirkede af, at de mennesker som har fået dem lavet, gerne vil sælge en grund eller et hus. En radon test kan derfor være nødvendig.

Bestil en radontest hos professionelle

Hvis en radon test skal være virkelig effektiv og virkelig skal afsløre, hvor meget skadelig stråling, man udsættes for i sit hjem, så skal den udføres af en uvildig tredjepart med masser af forstand på strålingen. Man bør derfor tage fat på en professionel radonmåler.

Disse fagfolk kommer ud til hjemmet med alt det rigtige udstyr. Dette giver dem optimale betingelser for at måle, hvor meget skadelig radon der siver op i huset gennem undergrunden. Efter denne undersøgelse får man vished, og det giver en mulighed for at handle derefter.

Hvad så bagefter?

Der er mange boligejere som frygter at lave en radontest, fordi de er bange for, at resultatet vil have for store konsekvenser for dem. De er bange for, at en måling af for meget radon vil betyde, at de er nødt til at flytte ud af deres hjem. Det er en tanke, som er uoverskuelig for mange.

Men det er slet ikke sikkert, at det behøver at gå så galt. For mange er det nemlig muligt at fjerne den store mængde af radon ved at installere et radonsug. Suget gør det af med meget af den skadelige stråling, og man kan blive siddende i sit hjem.