Sådan undgår du alkohol og stofmisbrug som ung

I Danmark har mange unge mennesker et højt ugentligt indtag af alkohol, og for nogle byder weekenderne også på stoffer og andre sundhedsskadelige ting. Det er let af blive afhængig, og det kan være svært at komme ud af en afhængighed uden hjælp. Man kan nemt blive presset ind i et miljø, hvor man ikke kan sige nej, uden at gruppen vender en ryggen. Dog er der flere steder, som tilbyder god og billig behandling af unge i misbrug, og man bør søge hjælpen, hvis ens misbrug er stort. Det er ikke en skam at være i behandling af misbrug, og det behøver heller ikke at være tabubelagt.

Find en god vennegruppe

Din vennegruppe er afgørende for, om du kommer ud i et misbrug. Hvis dine venner ikke omgås i miljøer, hvor der bliver taget stoffer og drukket meget alkohol, vil du typisk også selv være mere tilbøjelig til ikke at ende i et misbrug. Hvis du er i situationen, hvor din vennegruppe er misbrugere, er det vigtigt at du kan sige fra og stå op for dig selv. Meget misbrug for unge kan handle om gruppepres, og når man er ung, vil man gerne passe ind i gruppen og høre til et sted. Vær den seje i gruppen og sig fra. Der er helt sikkert flere, der tænker det samme som dig, men ikke tør ytre sig. Man skal ikke bukke under for gruppepres, og hvis din gruppe ikke accepterer dig som du er, bør du måske søge nye venner. Hvis du oplever, at nogle af dine venner er langt ude, kan du hjælpe dem med at finde et sted som tilbyder behandling af unge i misbrug.

Find din stopklods

Det er selvfølgelig ikke alle unge, der ender i et misbrug, og det er helt i orden at drikke alkohol så længe det ikke bliver en afhængighed, du ikke kan styre. Fester er en del af ungdommen, og man skal ikke gå glip af dem blot fordi, der kan være chance for misbrug. Når du tager til fester så drik med måde, og selvom promillen er høj, skal du kunne finde din stopklods. Hvis du på et tidspunkt føler, at det bliver en afhængighed for dig, og du begynder at drikke flere gange i hverdagen, bør du søge behandling af unge i misbrug. Når man ikke kan stoppe, er der noget galt, og det er her man skal handle. Som forældre må man holde øje med sit barn, og hvis man oplever misbrug, må man kontakte nogle, der har erfaring med behandling af unge i misbrug. Hvis man som ung ikke har drukket så meget før, så start med alkohol, der ikke er for stærkt.

Søg hjælp

Flere unge har en tendens til at drikke mere alkohol, hvis de befinder sig i en periode med sorg. Det kan være let at drikke sorgen væk, men i sidste ende hjælper det ikke på problemet. Alkohol er ikke medicin, og derfor må man søge den rigtige hjælp, så man ikke ender ud i et misbrug. Det er en alvorlig ting at komme i behandling af misbrug, og derfor skal man søge hjælp hos sine venner eller familie, før man kommer for langt ud. Mange problemer kan løses ved at tale om tingene, og selvom livet til tider kan være hårdt, nytter det ikke noget at drikke sig ud af det. Lav ting, som gør dig glad og omgiv dig med gode mennesker, der gør din hverdag bedre og får dig til at glemme alkohol og stoffer. Det er om at holde sig selv i gang hele tiden, og man skal ikke være bange for at være følsom. Alle har til tider hårde perioder, men alkohol hjælper som sagt ikke på det.