En introduktion til tre forskellige skorstensmaterialer

Det primære formål for en skorsten er at sende røg ud fra ildstedet. Som sådan kan man anse skorstenen for at være en renser, da den gør det af med røg, gas og snavs, der skabes af pejsen. Her vil det næppe være nogen overraskelse, at en skorsten bør bestå af hårdt og varmeresistent materiale. For at undgå at varmen siver ud til andre dele af bygningen, er det også en god idé, at dens materiale har en isolerende effekt. Vi vil her tage et kort kig på tre af disse; pimpsten, Leca og keramik.

Det lette pimpsten

Det første vi vil se på, der kan bruges til at lave en skorsten i isolerende materiale, er pimpsten. Pimpsten er en form for vulkansk sten, der består af en form for meget hullet og ru vulkansk glas, som kan indeholde krystaller. Det er et materiale, der hyppigt benyttes til at producere let beton. Dens isolerende effekt kommer fra dets luftfyldte huller.

Det alsidige Leca

Letklinker eller (som det ofte kommercielt kendes som) Leca er et let-vægtigt aggregat, der kan opnås ved at varme ler op til omring 1.200 °C i en form for roterende rør. Dets isolerende effekt kommer af dens lave konduktivitet. Ligesom pimpsten bliver det også ofte brugt til at lave beton med lav vægt.

Keramik med dets mange anvendelser

Keramik er en form for solidt krystalagtigt materiale, som er en uorganisk sammenblanding af forskellige metaller, og ting der ikke er metal. Der findes ikke blot en type af keramik, men mange forskellige, der deler visse egenskaber. Det er et materiale, der kan modstå temperaturer fra 1.000 °C helt op til omkring 1.600 °C, hvilket er med til at gøre det til et ideelt materiale i konstruktionen af skorsten. Ligesom Leca bidrager dens lave konduktivitet til, at skorstenen bliver varmeisoleret.