Alle parforhold går igennem kriser

At få et parforhold til at fungere er noget af det sværeste i livet. For mange er det en tilsyneladende uløselig udfordring. Ca. halvdelen af alle ægteskaber ender i skilsmisse. Og mange af dem der ikke gør, er ulykkelige. Et ulykkeligt ægteskab eller parforhold er på mange måder værre end en skilsmisse.

Men hvorfor er det så svært, og hvad er hemmeligheden bag de forhold der fungerer?

De findes jo også.

Kriser i parforhold har mange årsager

Er disse krisefyldte parforhold et nyt fænomen? Eller har de altid eksisteret?

Indtil for ikke så længe siden var ægteskab stort set den eneste mulighed for et parforhold. I hvert fald den eneste mulighed samfundet ville acceptere. Skilsmisser var meget sjældne. Var det så bedre tider for parforhold?

Helt sikkert ikke. Dengang var et ægteskab bygget på afhængighed. Kvinden var økonomisk umyndig og derfor afhængig af manden. Når skilsmisser var sjældne, skyldes det først og fremmest at en skilsmisse var en økonomisk katastrofe for kvinden.

Mindst så katastrofalt var det sociale aspekt. En fraskilt kvinde blev så godt som udstødt af samfundet. Kvinderne var mere eller mindre tvungen til at holde ud i selv de mest frygtelige ægteskaber. Simpelthen fordi alternativet virkede endnu værre.

I dag er kønnene ligestillet. Der kan godt være forskelle alligevel, men princippet er ligestilling for loven og også socialt. I Danmark er det også helt normalt, at begge partnere i et parforhold arbejder på fuldtid. Det har gjort det af med afhængigheden i parforhold. Det har også gjort det muligt for kvinder at komme ud af dårlige parforhold og ægteskaber.

Kriser er naturlige og kan løses

I dag er vi meget fokuseret på individualitet. Hver er sin egen lykkes smed. Men et parforhold vil altid kræve kompromis. Hver eneste dag, klokken rundt, året rundt. To stærke individer der har hver deres egen interesser er nærmest en opskrift på en krise i parforholdet. Medmindre partnere har lært at gå på kompromis.

Men netop kompromis og respekt for hinanden er ikke ligefrem noget der ligger i tidsånden. Det er nok en af hovedårsagerne, at der findes så mange kuldsejlede parforhold i dag.

Det er på den ene side, helt naturligt at der opstår kriser. Ikke så naturligt er, når disse kriser ødelægger forholdene. At klare sig igennem en krise i parforholdet kan læres.

Du har brug for de rette værktøjer og redskaber. Det er ikke noget vi bliver født med. Men med den rette hjælp kan du lære både at undgå, og at klare dig igennem en krise i parforholdet.