Er du lige flyttet til en ny bolig? Eller er du bare blevet træt af husets gamle farve? Det kan også være, dit hjem bare trænger til et nyt lag maling? Årsagerne til at begynde et maleprojekt kan være mange, og der er mange gode grunde til at male rimelig regelmæssigt. Maling kan miste sin farve med tiden, især hvis den skal modstå vind og vejr, så som malingen på ydersiden af din boligs vægge. Der er også værgende elementer som træbeskyttelse at tage i betragtning. Træbeskyttelse har nemlig også en bestemt levetid. Og hvis du har træhus i Danmark, vil den høje saltmængde i luften betyde, at du skal holde ekstra øje med din træbeskyttelse. Salten er nemlig hård ved træet. Lad ikke dit sommerhus forfalde. Et nyt lag udendørsmaling kan spare dig penge og besvær i det lange løb.
Og står du i en situation, hvor du i et stykke tid har sagt til dig selv: ”Køb billig maling”, så gør du formentlig ret i din tanke. Det er selvfølgelig foretrukket, at erhverve sig maling billigt, men der er mere du bør tænke på. For hvad er det egentlig, man skal kigge efter, når man forsøger at bedømme kvaliteten på maling?
Gå ikke i blinde, når du køber maling
For at bedømme kvaliteten på en given maling skal man først have styr på, hvad maling er lavet af. Vægmaling, som vi kender den, består typisk af fem typer komponenter: bindemiddel, pigment, fyldstof, additiver og opløsningsmiddel. Opløsningsmidlet er ikke så spændende med henblik på at bedømme malingens kvalitet, så lad os i stedet fokusere på de resterende dele.
Bindemiddel er, som det fremgår af ordet, det middel som binder malingen sammen. Det varierer fra maling til maling, hvor stor en procentdel som består af bindemiddel, men det er ikke unormalt at finde maling som består af 50% bindemiddel. Bindemiddel er vigtigt for malingens konsistens, da det hjælper med at give malingen en overflade som er dækket af malingsfilm. Det hjælper med at gøre malingen håndterbar i forhold til for eksempel rengøring. Pigmentet er selve farven som indgår i malingen. Pigmentet bestemmer dog gennem sin farve også, hvor transparent eller dækkende malingen bliver. For at øge malings dækkeevne tilføjer man i de fleste malingstyper hvidt pigment. Det er helt normalt.
Additiver er tilsætningsstoffer som filføjer specifikke egenskaber til malingen. Additiver kan hjælpe med at give malingen en god og arbejdsvenlig konsistens, de kan hjælpe malingen med at tørre samt at forlænge holdbarhed og øge malingen stabilitet. Til sidst har vi fyldstoffet. Fyldstoffet kan hjælpe med at give malingen dækkeevne, men det bliver på bekostning af kvaliteten. Billig maling kan indeholde større mængder fyldstof på bekostning af en mindre mængde pigment. Det giver en svagere farve på malingen, skønt dækkeevnen kan være lige så god på en sådan billig maling som på en dyrere. Hav det med i baghovedet, når du handler.
Har disse tips givet dig mod på at købe billig maling? Så kan du besøge maler-maling for at se et stort udvalg i netop maling til en fordelagtig pris, hvor der ikke gås på kompromis med kvaliteten.