Guide – sådan styrker du din mentale sundhed

Det er de færreste mennesker, der går gennem livet uden at blive slået tilbage engang i mellem. Du vil med sikkerhed blive overrasket over, hvor mange mennesker, i forskellige aldersgrupper, der hver dag bøvler med deres mentale sundhed. Din mentale sundhed er altafgørende for, at du kan trives i din hverdag.

Derfor er det vigtigt, at du altid gør dit bedste for at styrke din mentale sundhed. Vil du vide mere? Så læs med herunder, hvor du får en guide til, hvordan du styrker din mentale sundhed, og blandt andet undgår hjernetræthed og mental træthed.

Tag kontrol ved hjernetræthed og mental træthed

En af måderne, hvorpå du kan styrke din mentale sundhed, er ved at tage kontrol i frustrerende og uoverskuelige situationer, for eksempel når du oplever hjernetræthed og mental træthed. Du har med sikkerhed prøvet at stå i en frustrerende situation, hvor følelserne tager over. Bagefter ærgrer du dig over, at du ikke tog kontrol over dine følelser og handlinger.

Hvis du ønsker at styrke og forbedre din mentale sundhed, skal du altså øve dig på at tage kontrollen i frustrerende situationer. Tager du kontrollen over din krop og dine følelser i en frustrerende og uoverskuelig situation, lærer du en masse om dine adfærds- og handlingsmønstre.

Find struktur i hverdagen

Hvis du i din generelle hverdag oplever mental træthed eller hjernetræthed, kan det gå ud over din mentale sundhed. Oplever du på daglig basis, at energien ikke rækker, og dine omgivelser konstant går dig på nerverne, kan det gøre en god ide at arbejde på den generelle struktur i hverdagen. Måske er en struktureret hverdag med til at stresse og udtrætte din hverdag, mere end du tror. Du kan gøre flere forskellige, små ting for at skabe mere struktur i din hverdag – det er lettere end du tror! Prøv blandt andet med tidsbestemte gåture eller et bestemt aftensmadstidspunkt.

Hold dig aktiv

Det er altid en god ide at holde sig aktiv i hverdagen – især hvis man ønsker at styrke sin mentale sundhed. Motion er ikke kun godt for vores fysiske helbred, men også for vores mentale helbred. Motionsformer som eksempelvis løb frigiver endorfiner i hjernen, der er med til at gøre dig glad over fyldt med overskud.

Du kan dog sagtens holde din hjerne aktiv uden motion og bevægelse. Du kan blandt andet aktivere og udfordre din hjerne ved hjælp af matematik, puslespil, kortspil, brætspil og læsning! Der er mange muligheder, hvis man ønsker at holde sin hjerne aktiv i hverdagen, selvom det kan være hårdt, når man oplever mental træthed og hjernetræthed.

Hav ikke for høje forventninger

Sidst, men bestemt ikke mindst, er det vigtigt, at du ikke har for høje forventninger til dig selv, hvis du ønsker at styrke og forbedre din mentale sundhed. Mennesket er enormt konkurrencepræget af natur, og er derfor også designet til at yde sit maksimale hver dag. Dette gør, at vi mennesker ofte sætter høje forventninger, som vi ikke kan indfri. Ønsker du at styrke din mentale sundhed, er det vigtigt, at du kun sætter realistiske forventninger til dig selv.