Det skal du vide om gulvafslibning
En hurtig søgning på Google vil afsløre, at der er flere hundrede tusinder af resultater for ordet ”gulvafslibning”. Det er efterhånden et ord, som vi danskere gerne bruger mere end bare sjældent.
Men hvad er det lige det er – og hvorfor skulle man som privat borger vælge at betale for denne service eller bare gøre det selv? Det er svære spørgsmål, men læs med og få nogle bud på dem!
Afslibning og afhøvling – hvad er forskellen?
Lad os lige starte med at få noget hurtigt på plads. Gulvafslibning og gulvafhøvling er ikke det samme. Selvom de måske kan lyde som synonymer, så er der nogle vigtige forskelle.
Afslibning er en proces, hvorved man overflere omgange tager op til omkring 1mm af et gulvs øvre lag væk. Dette gør man ofte med sandpapir på en maskine.
Gulvafhøvling er en mere drastisk proces. Her vil man prøve at tage op til hele 4mm af, og det gøres primært ved ældre gulve, som har opbygget mange små skader og lignende igennem årene. Her bruger man gerne en afhøvlingsmaskine, som har knive på sig.
Hvordan foregår en afslibning af gulvet?
Afslibningen foregår oftest igennem flere forskellige trin. Først skal lokalet klargøres – dette involverer, at alle møbler er blevet fjernet. Dernæst er det også ofte en god idé at afdække til andre rum, så der ikke kommer støv ind her.
Dernæst kommer selve slibningen, som nogle gange udføres af en håndværker, men som i dag også kan klares selv. Dette er en længere proces, og man skal gerne tage tingene stille og roligt, så man får et ens resultat overalt på gulvet!
Til sidst kommer behandlingen af gulvet, som faktisk også er rigtig vigtig. Efterbehandlingen er der, hvor der virkeligt er mulighed for at sørge for, at et udseende kan beholdes.
Efterbehandling kan ske med alt fra olie til sæbe. Vigtigt er det, at forskellige metoder har forskellige holdbarheder, forskellige udseender og måske endda forskellige greb for fødderne.
Hvad er fordelene ved gulvafslibning?
Alle disse aspekter er med til at give et resultat, som mange danskere gerne vil have. Med gulvafslibningen kan man nemlig få gulvet tilbage til det så ud, som dengang man fik det!
Gulvafslibning tager nemlig de øverste lag, hvor der ofte er skidt, ridser og andre skader at finde. Disse bliver så fjernet, så man ikke længere skal sidde og fokusere på et bestemt hak i gulvet under aftensmaden.
Derudover er det også med til at gøre gulvet mere slidstærkt. Forskellige efterbehandlinger kan sørge for, at det er sværere at komme ned til det reelle træ, som vi ofte gerne vil passe på. https://www.cahba.dk/ tilbyder lakering, som kan hjælpe med netop dette.
Til sidst kan du faktisk også få et gulv, som nærmest ser helt anderledes ud end dengang du så det for første gang. Ved at høvle lag af kommer du tættere på træets naturlige tilstand. Samtidig vil nogle efterbehandlinger efterlade et bestemt skær eller en bestemt farve eller følelse, som gør gulvet så godt som nyt.