Bitcoins – uafhængig valuta
Hvis du ikke har fulgt med i den seneste tids debat omkring bitcoins, så tænker du nok, at det er noget underligt hokus pokus, som mest af alt hører virkelig nørdede it-folk, som sidder og stener foran computeren hele dagen, til. Men dette er en helt fejlagtig antagelse, og den bygger på en grundlæggende misforståelse af, hvad bitcoins egentlig er. Det er nemlig langt fra bare et nørdet it-fænomen, tværtimod. Faktisk er bitcoins noget af et politisk statement, som gør op med de forældede økonomiske institutioner, som vi er vant til at fungere inden for.
Lad os starte med det helt basale, for hvad er bitcoins egentlig? Bitcoins er en valuta, og den eneste reelle forskel på dem, og de eksempelvis danske pengesedler er, at de er elektroniske, og derfor ikke findes i en fysisk form. Dette kan dog ikke engang siges at være særligt progressivt i vores moderne samfund, hvor næsten al betaling foregår over dankort eller over mobile pay, og hvor det alligevel er usædvanligt sjældent, at man nogensinde står med en fysisk pengeseddel i hånden.
Bitcoins skaber uafhængighed
Den helt store ting ved bitcoins er, at det er en uafhængig valuta. Det vil sige, at den ikke er bestemt af noget land eller nogen bank. Man er heller ikke tvunget til at bruge den, fordi den for eksempel er den eneste gældende møntfod et bestemt sted. Derfor er tilvalget af bitcoins som en betalings- og handelsmetode digitalt altså et aktivt tilvalg, og giver på den måde en frihed, som man ikke er vant til overhovedet at tænke over at have normalt. Alle disse fakta kan man læse mere om her. Og dette leder os hen til næste emne, nemlig at det at benytte sig af bitcoins også er noget af et politisk statement.
I vores moderne samfund har teknologi og internet bevirket, at vi er blevet meget internationale og at geografiske landegrænser og afstande er kommet til at betyde uendeligt lidt i forhold til kommunikation og udveksling af kultur. Dette er et faktum, som alle efterhånden er ved at anerkende. Det har ændret vores livsvilkår på en lang række af områder, men der er samtidig nogle steder, hvor vi sidder håbløst fast i idéen om de klassiske nationalstater – økonomi er en af disse.
Bitcoins kan skabe en ny økonomisk orden
Valuta er en mærkelig størrelse, særligt fordi den har så kæmpe indflydelse på et givent lands økonomi. Valuta og valutakursen er et resultat af politiske og institutionelle beslutninger, men de påvirker borgeres liv i en ganske voldsom grad. Ved inflation kan der for eksempel opstå ødelæggende fattigdom, eller stor ulighed mellem beboere i det pågældende land. Penge har altså en kæmpe effekt på national plan, og er dermed med til at kreere international ulighed mellem landene. Dette kan dog laves om ved tilvalget af en fælles valuta som bitcoin. Her har alle, uafhængigt af nationalitet, nemlig samme vilkår.
Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at Bitcoins også er afhængige af visse parametre. De forhandles på den amerikanske børs, og derfor er deres værdi på ingen måde stabil. På samme måde, som man kan handle med aktier, kan man således også lave en stor profit på bitcoins. Ønsker man at gå all in på handel og betaling med denne valuta, kræver det derfor en vis opmærksomhed på markedets tendenser og et øje for aktiehandel. Derfor er der udover det politiske aspekt også et rent økonomisk aspekt ved bitcoins, som også skal tages i betragtning.