Hvad er stofmisbrug?
Vi lever i en verden der er fyldt med stoffer. Stoffer som påvirker os på en emotionel og psykisk plan. Mange af disse stoffer er nydelsesmidler, som fx alkohol, kaffe og tobak. Problemet er, at alle stoffer der kan påvirke os i en eller anden form også er giftige. Det er netop giften der giver effekten.
Hvor giftigt et stof er, kommer simpelthen an på doseringen. Den berømteste læge fra middelalderen, Theophrastus Paracelsus påstod i sin tid at: giftighed er udelukkende et spørgsmål om dosering.
Det betyder, at alt vi indtager i princippet er giftigt. Om det vil skade os eller ej, afhænger alene af mængden vi indtager.
Og alt tyder på at manden havde fuldstændig ret. Nyere undersøgelser viser at forarbejdet mad faktisk er meget skadelig for os. Nydelsesmidler som flødeis, færdigmad, og forarbejdede madprodukter generelt dræber faktisk millioner af mennesker alt for tidligt.
Når du lider af stofmisbrug og vil ud af det, har du brug for en professionel misbrugsbehandling. Du har brug for veluddannede og dedikerede specialister hvis du vil have gode chancer for at blive misbruget kvit for godt.
Hvilke stoffer er de værste?
Det bliver sjældent sagt så tydeligt, men sukker er faktisk et af de mest vanedannende stoffer der findes. Sukker er lige så vanedannende som heroin. Og du får også abstinenser når du er sukkerafhængig og ikke får nok af stoffet.
Stofmisbrug defineres som når du ikke kan lade være med at tage de stoffer du er blevet afhængig af pga. psykisk og fysisk afhængighed. Man mener typisk kendte stoffer som heroin, crack, alkohol etc. Men i virkeligheden er det meget mere alvorligt end så. Fordi rigtigt mange afhængighedsskabende stoffer som sukker er slet ikke defineret som stoffer men betragtes som harmløse levemidler.
Det er først i nyere tid, at vi er begyndt på at blive opmærksom på at stofmisbrug stikker meget dybere.
Stofmisbrug er et naturligt fænomen
Mange tror at stofmisbrug er en civilisationssygdom. Det er desværre meget mere alvorligt end så. Stofmisbrug forekommer nemlig også i naturen.
Et eksempel: det er ikke kun svenskerne der drikker sig fuld i Sverige. Hvert efterår beretter de svenske aviser om fulde elge. De kommer til landsbyerne når æblerne falder fra træerne. De mæsker sig i de gærende frugter indtil de er så fulde at de glemmer hvem de er. Så tager de ud for at male byen rød. De mister alle naturlige hæmninger, ligesom vi også gør. Det sker tit at de så forårsager ulykker med biler eller endda angriber folk.
Det er altså slet ikke unaturligt, at ende i et misbrug. Og det er også en af grundene hvorfor det kan være så svært at komme ud af det.
Vi mennesker har levet med stofmisbrug siden tidernes morgen, endda før vi har været homo sapiens.
Stofmisbrug er også et komplekst fænomen
I de fleste lande verden over, betragtes stofmisbrug i dag som en sygdom. Det er fordi vi i dag ved at det delvist skyldes genetiske faktorer, om du ender i et misbrug eller ej. Og det kan man ikke værne sig imod.
Der er også en række andre faktorer der spiller ind, og det gør det langt fra nemmere at håndtere.
Alle vanedannende stoffer får kroppen til at udvikle abstinenser. Det betyder at kroppen har brug for stoffet og protesterer når den ikke får det. Det er den fysiske faktor af afhængighed og misbrug. Hvis kroppen ikke får sit stof, kan det endda gå rigtig galt. Du kan endda dø af abstinenser.
Udover den fysiske faktor findes der også psykiske og sociale faktorer.
Det gør stofmisbrug meget komplekst.